Milliardær på kryptospill

GRÜNDERE MED SUKSESS: Gründerne i Sky Mavis: Nguyen Thanh Trung, Doan Minh Tu, Ho Si Viet Anh, Jeffrey Samuel Kim Sirlin – og norske Aleksander Larsen helt til høyre.

Aleksander Leonard Larsen (35)  fra Tromsø droppet ut av BI fordi han spilte for mye. Interessen for gaming og kryptovaluta har derimot gjort ham til milliardær.

Av – Jonas Ellingsen

Larsen er én av fem gründere bak selskapet Sky Mavis og kryptospill-fenomenet Axie Infinity. Selskapet har fått noen av verdens fremste ventureinvestorer på eiersiden, og den norske gründeren kunne i fjor høst selge aksjer for et tresifret antall millioner kroner.

-Jeg prøver å ikke miste bakkekontakten, sa Larsen i et intervju med Dagens Næringsliv i høst. Sky Mavis hadde da hentet inn 1,28 milliard kroner i en transaksjon som verdsatte selskapet til 25 milliarder kroner. Larsen hadde akkurat  fått 127 millioner på konto etter å ha solgt litt av aksjeposten sin. Hans gjenværende aksjepost på 4,7 prosent i selskapet var da verdsatt til 1,3 milliarder kroner.

Paradigmeskifte
– Vi har skapt et nytt marked i spill. Det er et paradigmeskifte, sa Larsen i oktober i fjor.

Han var selv  overrasket over prisingen, der verdien  på selskapet hadde økt 40 ganger på fem måneder

– Men da det begynte å ta ordentlig av, tenkte vi at potensialet er der, og at vi virkelig kan forandre mye i verden. I hvert fall innenfor vår bransje. Vi er såpass tidlig ute med å forstå hva som  holder på å skje, sa han til DN.

Vendepunkt

Aleksander Leonard Larsen har ingen formell utdannelse, og sier selv at han droppet ut av BI fordi han brukte for mye tid på spill. I yngre år konkurrerte Larsen på landslaget i spill som Warcraft 3, og etterhvert ble han svært fascinert av kryptovaluta og blokkjede-teknologi. Denne kunnskapen skulle vise seg å føre mye lengre enn det de fleste økonomistudenter kan håpe å oppnå.

Vendepunktet  kom en tidlig sommermorgen i 2018, da Larsen satte seg på flyet til Vietnam etter å ha sagt opp sin faste jobb i staten. I spillemiljøet hadde han kommet i kontakt med åtte vietnamesere og én amerikaner som var i gang med å lage et spill basert på blokkjede-teknologi. De ville ha ham med på laget for å bygge opp selskapet.

Spillerne tjener penger
Debutspillet Axie Infinity ble lansert våren 2018. I motsetning til tradisjonelle spill som eies av selskapet, er det spillesamfunnet som eier og styrer dette spillet. Det benytter en såkalt play-to-earn-modell, som gir spillere muligheten til å veksle inn figurer, landområder og andre gjenstander som opparbeides inn i enkelte Ethereum-baserte kryptovalutaer. Spillerne kan med andre ord tjene penger på å spille.

Figurer og andre gjenstander i spillet er såkalt non-fungible tokens (NFT); unike digitale eiendeler. Sky Mavis har laget sin egen blokkjede (blockchain) men den er i stor grad bygget på det eksisterende ethereum-nettverket,  som står bak verdens nest største kryptovaluta.

Plattform for ny generasjon
Siden lansering har spillet hatt kraftig vekst, og i sommer tok det virkelig av. Selskapet opplyser nå å ha 1,8 millioner daglige aktive brukere. Hver dag omsettes det for 33 millioner dollar på plattformen, og totalt har digitale eiendeler for over 2 milliarder dollar skiftet eiere på plattformen.

Selskapet er i førersetet innen en helt ny spillkategori, basert på blokkjede-teknologi og kryptovaluta. Investorenes interesse ligger ikke bare i selve spillet, men i muligheten  for at Sky Mavis kan ha skapt en helt ny plattform og definert en unik og tilhørende digital økonomi som den nye generasjon internettselskaper vil bruke.

– Nå er det world domination neste. Vi har sterke ambisjoner om å eie markedet vi opererer i, og det gjør vi jo egentlig allerede. Vi er “first movers”, sier teknologi-gründeren til nettavisen Shifter.

Aleksander Leonard Larsen (35)  fra Tromsø droppet ut av BI fordi han spilte for mye. Interessen for gaming og kryptovaluta har derimot gjort ham til milliardær.