– Ingen skatt å spare på holdingselskap

– Holdingselskap er et fordyrende ledd og du sparer ingen skatt, mener statsautorisert regnskapsfører, Freddy Mikkelsen. Foto: Privat

 

Statsautorisert regnskapsfører Freddy Mikkelsen mener mange kaster bort penger på å starte holdingselskap.

Av Edd Meby

– Det er et fordyrende ledd og du sparer ingen skatt, mener Freddy Mikkelsen, som eier og driver sitt eget regnskapsbyrå VSK regnskap AS og har kunder fra hele Norge.

Mor og datter
Et holdingsselskap er et selskap som eier aksjer eller andeler i andre selskap. Men i stedet for å selge varer eller tjenester selv, eier et holdingselskap andeler i andre selskap som gjør det. Hensikten med et holdingsselskap er altså primært å eie andre selskaper, normalt en konsernmodell der man har morselskap og datterselskap. Det er i dag 656.000 bedrifter i Norge, der 448.000 av dem har ingen ansatte. Norske holdingselskaper forvalter ifølge Statistisk sentralbyrå 52.6 milliarder kroner.

Hold dere unna
Mikkelsen mener mange bedriftsledere lar seg blende av en offensiv markedsføring av fordelene med holdingselskap.
– Når store og seriøse revisjonsfirmaer forteller om alle skattefordelene med holding, så er det fort gjort å gå i den fella, og jeg vet mange som i ettertid har angret stort. I det siste har jeg fått mange henvendelser fra kunder som vil starte holdingselskap og jeg sier; hold dere unna hvis formålet kun er å spare skatt. Det kan være fornuftig med holding i kompliserte selskapsstrukturer med ulike eiere og selskap. Noen av dem følger mine råd, andre ikke.

Vi kjenner kunden best
– Mange bedriftsledere undervurderer den erfaring og kunnskap regnskapsføreren sitter på. Vi har daglig kontakt med kunden og kjenner den bransjen kunden er i, i langt større grad enn et revisjonsfirma som normalt bare har kontakt med kunden én gang i året. Vårt fortrinn er at vi kjenner hverdagen til kundene og dermed kan gi dem bedre finansielle råd, sier Freddy Mikkelsen.

Sparer ikke skatt
Det er myten om skattesparing Freddy Mikkelsen først og fremst vil til livs.
– Holdingselskap er en skatteutsettelse, men gir ikke noe skattefritak. Uansett hvordan du organiserer selskapet eller selskapene dine, så må du til slutt ut med like mye i skatt. Den dagen du vil ta penger ut av et selskap, må du betale din skatt – uansett om du har organisert deg med et konsern og holdingselskap, eller ikke.

Dyrt og unødvendig
I tillegg peker regnskapsføreren på at det ikke er gratis – verken å opprette eller å drive – et holdingselskap.
– Har man i dag et aksjeselskap, og vil i konsernstruktur, så vil det normalt koste mellom 50-100.000. Selv om det ikke er særlig aktivitet i et holdingselskap, kan administrasjon, regnskap og revisjon fort komme opp i 20.000-30.000 kroner hvert år, og dette er penger mange kunne spart seg.
– Holdingselskap er dyrt og unødvendig?
– Ja, for de aller fleste er det slik.

Noen fordeler
Likevel ser han i noen tilfeller fordeler med konsernmodellen, spesielt i tilfeller der man har flere eiere og selskapene driver med flere typer virksomhet. Noen eiere vil investere og noen vil ta ut verdier.
– Har man flere eiere/holdingsselskap til et hovedselskap, så vil det være hensiktsmessig når eierne har ulike motiver for å ta utbytte, noen kan ønske penger til privat bruk, mens andre vil investere i næring. Det er også hensiktsmessig når en har flere døtre, og hvis en går med overskudd og en annen med underskudd, så kan de hjelpe hverandre med konsernbidrag.
– Men til syvende og sist…..?
– ……må alle betale samme skatt, holdingselskap eller ikke.

 


FAKTA

HOLDINGSELSKAP:

  • Et holdingselskap er et selskap som eier aksjer eller andeler i andre selskaper. Holdingselskapet driver ingen egen form for drift eller virksomhet.
  • Selskapet har funksjon som morselskap til et operativt datterselskap. Et holdingselskap har til tross for å være et aksjeselskap, en passiv og «stille eier»-rolle som en separat juridisk enhet.
  • Holdingselskap kalles ofte for morselskap, det krever imidlertid at holdingselskapet eier 50% eller mer av aksjene i et annet aksjeselskap for å bære denne betegnelsen.
  • Morselskaper fokuserer vanligvis ikke på egen virksomhet, men har kontrollerende innflytelse på datterselskapene. Tilsammen utgjør mor- og datterselskaper et konsern.