Verden har våknet med utspill i øst og vest fra det som presumptivt skal være Norges viktigste allierte, USA. Utspillene har allerede fått innvirkning på vår forståelse av verdensordenen og egen sikkerhet. For Nord-Norge er det som skjer et vinnerlodd.
Nord-Norge har mye å tilby. Det er rikt på mineraler som det jaktes på av alle. USA har vist interesse for Grønland. Russerne har vist interesse for Svalbard. Det skal rustes opp. Det betyr milliardinvesteringer og det må bety tilflytning til Nord-Norge. Stopp i olje- og gassleting er satt på vent.
I månedsskiftet januar/februar offentliggjorde regjeringen tildeling av olje og gass i en såkalt TFO-runde (tildeling i forhåndsdefinerte områder). Her ble Nord-Norge en vinner. Åtte leteblokker i Norskehavet og 68 leteblokker i Barentshavet foreslås lagt til i tildelingen i forhåndsdefinerte områder (TFO) for olje- og gassvirksomhet i neste runde. I TFO-områdene går forventede funnstørrelser ned. Det letes i stor grad etter mindre funn der det ikke er økonomisk forsvarlig med en egen selvstendig utbygging. Funn kan likevel være lønnsomme når de sees og bygges ut i sammenheng med andre funn og/eller kan utnytte eksisterende eller planlagt infrastruktur. Tidsriktig utforskning av disse områdene er derfor viktig. Nå er det tur for felt utenfor Nord-Norge.
Det er en erkjennelse av at mye mer må brukes på å ruste opp Norges evne til å ta vare på egen sikkerhet. Partiene på Stortinget ble i fjor høst enige om en langtidsplan for Forsvaret. Forsvarsbudsjettet for 2025 er på over 110 milliarder kroner og det skal brukes 3 prosent av BNP på forsvaret innen 2036. Det betyr 611 milliarder kroner ekstra på Forsvaret de neste 12 årene og til sammen 1.635 milliarder kroner innen 2036. Det var i fjor høst. Nå kan det bli enda mer med den nye realitetsorienteringen i Norge og i norsk sikkerhetspolitikk. En vesentlig del alle disse midlene kommer til å bli brukt i Nord-Norge med utbygging av infrastruktur, øvelser, osv. Også Svalbard må kunne forsvares om det skulle bli nødvendig.
Jakten på mineraler er også i gang og Nord-Norge har svært mye av de sjeldne jordartene og mineralene verden skriker etter og som det jaktes på. Prosjektene må bare komme i gang og det må investeres milliarder av kroner. Det er for øvrig ikke bare i fjellene og på viddene en finner mineraler. Langs kysten og i norske farvann utenfor Nord-Norge er det ikke bare olje, gass og fisk – det er store mineralforekomster. For å utnytte potensialet som ligger i nordnorsk mineralutvinning kreves raskere politisk saksbehandling og gjennomføringskraft. Vi tror og håper at politikerne forstår viktigheten av raskere behandling av de prosjektene investorer og mineralindustrien ønsker å bygge ut. Fokus på mineralutvinning styrker nordnorsk næringsliv.
Den internasjonale interessen for nordområdene kan ha fått regjeringen til å våkne. I slutten av januar huset Tromsø konferansen Arctic Frontiers. Dette er en internasjonal konferanse med fokus på arktiske spørsmål. Konferansen hadde flere tusen tilreisende. Det er interessant at statsminister Jonas Gahr Støre, utenriksminister Espen Barth Eide og næringsminister Cecilie Myrseth viste sin tilstedeværelse. De kom ikke for å se på nordlyset eller benytte seg av trivelige Tromsø’s restauranter og natteliv. Realitetsoppvåkningen er et vinnerlodd for hele Nord-Norge.